Logo van het Musee Ducal Bouillon Sectie Museum
Museum sectie - Patrimoine


Hotel Spontin

Een erfgoedelijk label

Nicolas Joseph de Spontin, geboren in een vooraanstaande magistratenfamilie met Luikse oorsprong, raadsman van het soevereine hof, was de opdrachtgever van dit gebouw. Het werd rond 1714 gebouwd volgens het model van het klassieke huis van Lodewijk XV.

Totaal nieuw in het kader van de regionale bouwkunde, spoorde deze constructie het grootste deel van de hoogwaardigheidsbekleders aan tot het bouwen volgens deze elegante architecturale bouwstijl in de volgende decennia. Dit heeft geleid tot het huidig stedelijk landschap. Verschillende eigenaars volgden zich op in dit gebouw. In 1840 werd dit gebouw opgenomen tot het onroerend erfgoed van de stad Bouillon.

Het gebouw heeft zijn oorspronkelijke decoratieve geest behouden ondanks de veranderingen die werden toegebracht door de herhaaldelijke wijzigingen van bestemming. (huisvesting, school, restaurant, hotel).

De smeedijzeren trapleuning, de houten vloeren, het paneelwerk van de zalen van de benedenverdieping alsook het prachtige geraamte van het dak zijn authentiek.

De kant van de binnenplaats

In 1958 werden 2 enorme massieve 18de eeuwse pilaren vervaardigd uit Franse steen en bekroond met een bol, geplaatst aan het begin van de monumentale trap van het museum met als doel de ingang te vergroten.

Deze pilaren, afkomstig van de binnenplaats van de bekende drukkerij van Pierre Rousseau, werden geplaatst in het verlengde van Rue du Musée (rue du Mouilin). Deze pilaren getuigen van een zeer goede staat van bewaring.

De kant van de Semois

De toegang tot het gebouw was oorspronkelijk veel discreter. De ingang bevond zich in de gevel van het huis aan de kant van de rivier Semois.

Al sinds de 19de eeuw werd de rol van de deur teruggedrongen tot een balkondeur met een smeedijzeren leuning. Een mooie uitgesneden sleutel boven de opening herinnert aan het oorspronkelijke architecturale element.
Contact Links Plan site Wettelijke vermeldingen Nieuwsbrief
© MUSEE DUCAL 2012
Français Nederlands Facebook Zet in favorieten Print deze pagina